Hoe het was:

Voor een leuk verslag van de geschiedenis van Basisschool Het Kompas verwijzen wij naar het artikel van Mark Alphenaar bij het Regionaal Archief

link :    https://regionaalarchiefalkmaar.wordpress.com/2016/01/18/drie-scholen-onder-een-dak-samen-maar-toch-apart/#more-831

 

Het noodgebouw

Op de eerste schooldag in augustus 1978 kwamen van de Meerpaal, het hoofd Jaap van 't Hof en de hoofdleidster Hennie Schoen en van Het Kompas het hoofd Frank Mol en hoofdleidster Els Velzeboer bij elkaar in dit lege noodgebouw met 3 lokalen.  De eerste actie was het organiseren van wat tuinstoelen met een tafeltje en een koffiezet apparaat, papier en pen. In de maanden die erop volgden werd eerst oud meubilair geleend bij andere scholen en nieuw meubilair besteld. En een keuze gemaakt uit methoden, leermiddelen en gebruiksmaterialen. Regelmatig was er bouw- en inrichting overleg. De eerste leerlingen kwamen in oktober uit de Karveelstraat.

De kleuter gymzaal in aanbouw

Er was een goede samenwerking! Alle leerlingen van beide scholen werden verdeeld over de 4 leerkrachten. Els kreeg alle kleuters, Hennie kreeg groep 3, Frank groep 4, 5 en 6 en Jaap groep 7 en 8. Pas in het "hoofd"gebouw werden de leerlingen weer ingedeeld bij Kompas of Meerpaal waar ze aangemeld waren. Rond Kerstmis 1978 waren er 17 Meerpaal kleuters en 3 Kompas kleuters in het noodgebouw.

 

Hoe het nu is!

In het gebouw aan de Kofschipstraat zijn de Openbare school De Meerpaal en de Christelijke school de Koningin Juliana / Oranjehof verdwenen.

Op dit moment Huist in de Meerpaal het kantoor van Het SKOA en in het middendeel van de Oranjehof huist De Klas op Wielen, met meervoudig gehandicapte kinderen die verbonden zijn aan Het Kompas om van elkaar te leren en te genieten.) In het kleuterdeel van de Oranjehof zit nu de naschoolse opvang van het SKOA. De rest van het gebouw is in gebruik van Het Kompas. Wij hebben op dit moment 284 leerlingen verdeeld over 12 groepen.